Titluri de stat: Ce sunt titlurile de stat și cum poți investi

Titlurile de stat sunt instrumente financiare prin care cetățenii împrumută bani statului pe o perioadă de timp determinată, în schimbul unei dobânzi anuale. Statul utilizează fondurile pentru a acoperi deficitele bugetare sau pentru a finanța proiecte.

Titluri de stat: Ce sunt titlurile de stat și cum poți investi

Cuprins prezentare

  1. Ce sunt titlurile de stat
  2. Titluri emise de statul român
  3. Cum te poți informa și cum alegi instrumentul potrivit
  4. Cum poți investi
  5. Avantaje și riscuri

Ce sunt titlurile de stat

Titlurile de stat sunt instrumente financiare bazate pe datorii, prin care guvernul împrumută bani de la cetățenii de rând în schimbul unei dobânzi anuale prestabilite.

Statul utilizează acest tip de instrument pentru a strânge fonduri care pot fi cheltuite pentru noi proiecte de infrastructură sau pentru a acoperi deficitele bugetare iar investitorii au parte de profituri stabile și un nivel de siguranță foarte ridicat.

Când cumpărați titluri, împrumutați guvernului o sumă de bani pentru o perioadă fixă de timp. În schimb, guvernul vă va rambursa un anumit nivel al dobânzii la perioade regulate (de obicei anual), cunoscut sub numele de cupon. Acest aspect face din titlurile de stat un activ cu venit fix.

Odată ce titlul expiră, suma investiției dumneavoastră inițiale (denumită principal) vă va fi returnată. Ziua în care primiți principalul se numește data de maturitate. Titlurile pot avea perioade de maturitate diferite (ex: 1 an , 3 ani, 5 ani), cele cu perioade mai lungi oferind de obicei cea mai bună dobândă deoarece investitorul trebuie să aștepte mai mult pentru a primi înapoi principalul.


Termeni cheie:

  • Dată maturitate: data în care titlul expiră iar statul restituie deținătorilor suma de bani investită
  • Principalul: suma principală sau „valoarea nominală” reprezintă capitalul investitorilor depus inițial, ce este înapoiat la maturitate
  • Cupon: parte din dobânda datorată, plătită către deținători la intervale regulate
  • Datele cuponului: datele la care statul este obligat să plătească dobânda. Titlurile au intervale specifice de plată, dar marea majoritate plătesc anual
  • Randamentul YTM (anual): câștigul real anual pe care îl veți avea dacă cumpărați titluri la prețul actual din piață

Exemplu practic:

Ministerul Finantelor dorește să împrumute suma de 100 mil. RON cu scopul dezvoltării infrastructurii. Pentru a obține banii necesari, listează la Bursa de Valori București o emisiune de titluri de stat FIDELIS cu perioada de maturitate de 2 ani și dobândă fixă de 5% pe an.

Suma totală este împărțită în titluri cu valoarea nominală de 100 RON care sunt vândute către public. Un investitor cumpără 50 de titluri, ajungând la o sumă investită de 5000 RON.

Acesta va primi suma datorată astfel:

  • 250 RON (anual): (dobânda de 5% din 5000) prin cupoane. Dacă acesta este anual, va primi 250 RON o dată pe an până la maturitate.
  • 5000 RON: (suma inițială) la data maturității ( peste 2 ani de la subscriere)

Astfel, suma totală obținută de investitor la sfârșitul celor 2 ani este de 5500 RON, având un profit de 10%.


Titluri emise de statul român

În prezent, guvernul României oferă investitorilor posibilitatea de a achiziționa titluri de stat în cadrul a două programe: TEZAUR și FIDELIS. Toate câștigurile obținute din investiții în oricare din aceste programe sunt neimpobizitabile, nu trebuie să plătiți taxe pe profit.

Programul TEZAUR

Prin intermediul programului TEZAUR sunt distribuite titluri de stat, destinate populației, prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului și prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale ”Poșta Română” S.A.

Aceste titluri au de obicei valoarea nominală de 1 RON.

Dobânda este fixă, anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans, dar nu sunt tranzacționabile pe Bursa de Valori București.

Programul FIDELIS

Prin intermediul programului FIDELIS sunt distribuite titluri de stat prin intermediul băncilor participante/brokerilor din piața de capital. Obiectivul acestor titluri este creșterea culturii financiare a populației, prin familiarizarea cu mecanismele de tranzacționare specifice Bursei de Valori București.

Aceste titluri oferă posibilitatea investirii în RON și EUR, valoarea nominală fiind de obicei de 100 RON/EUR.

Dobânda este fixă, anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului FIDELIS sunt tranzacționabile pe Bursa de Valori București. Prețul de tranzacționare se formează în mod transparent, în funcție de cerere și ofertă, iar investitorii pot vinde titlurile în orice moment folosind contul de tranzacționare online.


Cum te poți informa și cum alegi instrumentul potrivit

Titlurile FIDELIS și TEZAUR sunt instrumente asemănătoare din punct de vedere al modului de funcționare și oferă câștiguri fixe, neimpozitabile. Plata dobânzii se realizează prin intermediul unui cupon anual la o dată prestabilită, iar principalul este înapoiat doar la maturitate.

Principala diferență între cele două o reprezinta integrarea titlurilor FIDELIS în mecanismele Bursei de Valori București, oferind posibilitatea de a vinde și cumpăra oricând, online și la un preț stabilit de piața liberă.

Când alegeți în ce titlu să investiți este bine să căutați cea mai bună dobândă, dar să țineți cont și că o perioadă de maturitate mai lungă va însemna o așteptare mai mare pentru a primi înapoi banii investiți.

Programul TEZAUR

Puteți urmări perioadele de subscriere pentru titlurile de stat TEZAUR pe site-ul Ministerului de Finanțe, secțiunea Titluri de stat TEZAUR.

Fiecare prospect de emisiune conține detalii despre perioada de subscriere, rata dobânzii, data maturității și informații legale.

Documentele includ un tabel ce oferă toate informațiile de bază ale titlurilor:

În exemplul de mai sus, în perioada 05.12.2022 - 20.12.2022 toți cetățenii au putut achiziționa 2 tipuri de titluri:

  • 0107 - perioadă maturitate 1 an, dobândă 7,65% pe an
  • 0108 - perioadă maturitate 2 ani, dobândă 7,80% pe an

Programul FIDELIS

Asemănător TEZAUR, puteți urmări perioadele de subscriere pentru titlurile de stat FIDELIS pe site-ul Ministerului de Finanțe, secțiunea Titluri de stat FIDELIS, dar acestea vor fi anunțate și pe site-ul BVB.

Exemplu anunț Bursa de Valori București

În cazul titlurilor FIDELIS, după sfârșitul perioadei de subscriere acestea sunt listate pe bursă. Puteți urmări orice titlu FIDELIS în secțiunea Obligațiuni, selectând Segment Principal și Titluri de stat.

Simbolul titlului oferă câteva informații utile. Exemplu:

R2509A - Data maturității este în luna 09 din 2025. A reprezintă titlurile în RON și AE pe cele în EUR

Pentru informații complete, alegeți un simbol și accesați "Detalii instrument":

BVB Radar vă oferă lista actualizată zilnic a titlurilor de stat FIDELIS, în RON și EURO, împreună cu valoarea dobânzii anuale și ultimul preț. Puteți accesa lista gratuit apăsând pe acest link.


Cum poți investi

Orice persoană fizică poate achiziționa titluri de stat FIDELIS sau TEZAUR în timpul perioadelor de subscriere. În cazul titlurilor FIDELIS, există și posibilitatea achiziționării online a oricărui titlu emis, indiferent de perioadă, prin intermediul brokerilor BVB.

Menționăm că pentru titlurile TEZAUR procesul este mai complicat și necesită deplasarea fizică la una din unitățile participante. FIDELIS oferă cel mai simplu mod de a investi, ce constă în deschiderea unui cont de tranzacționare online la unul din brokerii BVB și subscrierea prin intermediul acestora. De asemenea, contul de tranzacționare poate fi utlizat pentru a cumpăra orice alt instrument de pe bursă: acțiuni, obligațiuni, unități de fond, etc.

Programul TEZAUR

Titlurile de stat TEZAUR pot fi achiziționate fizic prin:

  • unitățile Trezoreriei Statului
  • subunităţile poştale ale C.N. "Poşta Română" S.A.

Procedura este similară în ambele cazuri și necesită doar cartea de identitate. Primul pas constă în deschiderea unui cont de subscriere prin una din unitățile menționate și alimentarea acestuia prin transfer bancar sau numerar la ghișeu. Dupa ce ați alimentat contul, puteți subscrie conform perioadei prin completarea unui formular de subscriere la sediu.

Începând cu anul 2021, titlurile TEZAUR pot fi achizițonate și prin intermediul unui cont deschis în Spațiului Privat Virtual (SPV) al ANAF. Atât alimentarea contului, cât și subscrierea efectivă, pot fi realizate astfel fără a fi necesară deplasarea la una din unități. Pentru informații complete puteți accesa ghidul "TEZAUR Online".

Programul FIDELIS

Titlurile de stat FIDELIS pot fi achiziționate prin:

  • societățile de intermediere/brokeri (Lista brokerilor BVB)
  • sediile băncilor din sindicat (BT/BCR/BRD)

Cele 3 bănci din sindicat le oferă clienților posibilitatea investirii în titluri de stat FIDELIS direct prin intermediul acestora. Vă puteți informa online despre procesul de subscriere specific fiecărei instituții și puteți lua legătura cu un consultant al băncii ce vă va ghida prin întregul proces.

Cea mai flexbilă variantă și recomandarea noastră ar fi să deschideți un cont de tranzacționare online la una din societățile de intermediere. Acest cont se poate alimenta prin transfer bancar și vă oferă posibilitatea să executați singur ordine de subscriere sau să investiți în titluri deja listate, dar și orice alt instrument financiar oferit de BVB, precum acțiuni sau obligațiuni.

Deschiderea contului de tranzacționare online poate dura câteva zile și va necesita să completați câteva formulare, să încărcați copii digitale ale cărții de identitate și a unui extras bancar și să parcurgeți un proces de verificare al identității cu ajutorul unei camere video. Aceste măsuri sunt obligatorii conform legilor împotriva spălării banilor și nu este necesară deplasarea fizică la sediul societății.


Avantaje și riscuri

Titlurile de stat sunt considerate cele mai sigure instrumente financiare din piața de capital, plata acestora fiind garantată în mod direct de guvernul României. Acest lucru înseamnă că investitorii pot pierde doar în situația în care țara ar ajunge în imposibilitate de plată sau faliment, situație improbabilă ce ar duce la o criză financiară majoră.

Nivel de risc

Avantaje

În perioada 2021-2022 rata inflației și creșterea dobânzilor au dus randamentul anual al titlurilor de stat la maximul ultimului deceniu, aducând investitorilor câștiguri neimpozitabile de până la 8% pe an. O investiție pe 3 ani în astfel de titluri ar rezulta într-un câștig de aproximativ 25% prin reinvestirea cuponului.

Rata fixă a dobânzilor reprezintă un alt avantaj în perioadele de nesiguranță economică, în care prețurile acțiunilor înregistrează scăderi iar investitorii doresc un nivel de siguranță mai ridicat.

Riscuri

Deși riscul pierderilor efective este foarte redus, există câteva aspecte de care este bine să țineți cont:

Inflația

Fiecare economie se confruntă ocazional cu inflația, într-o măsură sau alta. Titlurile de stat au un randament relativ scăzut, iar un nivel ridicat al inflației reduce din valoarea absolută a câștigului.

Cursul valutar

Pentru tilturile în RON, variația cursului valutar în raport cu alte monede precum Euro sau Dolar poate afecta valoarea absolută a câștigului.

Creșterea dobânzilor și devalorizarea

În cazul titlurilor de stat listate pe BVB, veți observa că anumite titluri se tranzacționează sub valoarea nominală de 100 RON, de exemplu:

Acest efect de devalorizare este provocat de emiterea altor titluri de stat cu o dobândă fixă mai mare. În cazul din exemplu, dobânda oferită este de doar 4,60%, dar există în piață și titluri cu o valoare a dobânzii mult mai mare, peste 7%.

Dacă ambele titluri s-ar vinde la valoarea nominală de 100 RON, nimeni nu le-ar cumpăra pe cele de 4,60%, deci este nevoie de o ofertă mai bună pentru a găsi cumpărători.

Un aspect important este faptul că obligațiunile devalorizate vor înapoia tot 100 RON fiecare, chiar dacă prețul pe moment este de 95,78 RON. Așadar, dacă dețineți titluri de stat ce scad sub valoarea de 100 RON în piață, acest lucru nu vă va afecta câștigul la finalul perioadei. Doar dacă doriți să vindeți înainte de data de maturitate, la prețul din piață, veți avea pierderi.

Investitorii pot profita de devalorizarea titlurilor, cumpărând sub valoarea nominală. Dacă un investitor cumpără instrumentul din exemplu, nu numai că va primi dobânda calculată la valoarea de 100 RON fiecare, dar la sfârșitul perioadei va primi și diferența de preț de 4,22 RON/titlu.