SNP: OMV Petrom S.A.

OMV Petrom S.A. (simbol: SNP) este cea mai mare companie de petrol din România și din Europa de Sud-Est, cu o activitate diversificată în întregul sector energetic: sonde care produc gaze și țiței, rafinarea carburanților și furnizarea de gaze și electricitate.

SNP: OMV Petrom S.A.

Cuprins prezentare

  1. Scurt istoric
  2. Activitatea companiei

Scurt istoric

Istoria îndelungată a producerii țiteiului în România a început din anul 1857, fiind prima țară care a raportat producția de țiței și care are prima rafinărie din Europa, construită lângă Ploiești, la Mehedințeanu.

Sectorul energetic a suferit schimbări majore la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când România a devenit o țară comunistă și toate companiile petroliere au fost naționalizate iar activele acestora au fost exploatate de Sovrom Petrol, o companie deținută de statul român și Rusia.

După revoluția din 1989, toate activitățile de explorare și producție din România au fost preluate de Compania Română de Petrol, o firmă de stat ce s-a confruntat în continuare cu provocări legate de lipsa investițiilor și interferențe politice. În 1997, a devenit SN Petrom, care includea și două rafinării - Arpechim și Petrobrazi, confruntate, de asemenea, cu lipsa investițiilor și marje de rafinare negative.

La sfârșitul lui 2004, în mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Năstase, Petrom a fost privatizat, iar compania austriacă OMV AG a devenit noul acționar majoritar cu o deținere de 51%.

Decizia de atunci a guvernului a fost una controversată, totuși, compania a trecut printr-un amplu proces de reorganizare și restructurare și a beneficiat de investiții majore pentru modernizare.

Semnarea contractelor pentru privatizarea Petrom între Guvernul României și OMV Aktiengesellschaft

În anul următor, OMV Petrom a început un program de modernizare și extindere a rafinăriilor și a stațiilor de exploatare de pe întreg teritoriul țării. Costul total a fost de 1,4 miliarde euro și a reprezentat cea mai mare investiție din istoria companiei până la acel moment.

În anul 2012 a fost lansat proiectul Neptun Deep pentru explorarea și dezvoltarea unor zăcăminte de gaze naturale din Marea Neagră. OMV Petrom și-a asumat rolul de operator al proiectului, în timp ce partenerul său ExxonMobil a fost principalul investitor. În urma investigațiilor geologice și geofizice efectuate, au fost descoperite resurse semnificative de gaze naturale în acest sector.

În luna iulie 2022, ROMGAZ (simbol: SNG) a achiziționat participația de 50% a ExxonMobil în perimetrului Neptun Deep, și va colabora cu Petrom pentru exploatarea zacămintelor, prima producție fiind planificată pentru începutul anului 2027.

De asemenea, OMV Petrom a anunțat că intenționează să investească 1 miliard de euro în energie regenerabilă în următorii 10 ani. Compania și-a propus să dezvolte proiecte solare și eoliene cu o capacitate instalată totală de până la 1 GW. Această decizie a marcat un pas important în tranziția companiei de la energia fosilă la energia regenerabilă.


Activitatea companiei

OMV Petrom S.A. este organizată în trei segmente principale de activitate integrate operațional:

  • Explorare și Producție
  • Rafinare și Marketing
  • Gaze și Energie

Modelul de afaceri al companiei este construit astfel încât să asigure reziliență financiară și protecție împotriva volatilității prețului petrolului și gazelor naturale prin diversificare.

Explorare și Producție

Divizia de Explorare și Producție a OMV Petrom își desfășoară activitatea pe teritoriul a 3 țări: România, Bulgaria și Georgia, după ce, în mai 2021, compania a finalizat vânzarea filialelor din Kazahstan. Activitățile variază de la explorarea onshore și offshore până la producția din zăcăminte mature.

România

Sunt exploatate 152 zăcăminte comerciale de petrol și gaze, majoritatea onshore, dar și în apele de mică adâncime din Marea Neagră. Infrastructura necesară acestui efort este masivă: mii de sonde, kilometri de conducte și sute de facilități de petrol și gaze.

Bulgaria

În august 2020, OMV Petrom, a achiziționat 100% din participația OMV Exploration în OMV Offshore Bulgaria și a intrat în licența de explorare a perimetrului Han-Asparuh.

Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și se întinde pe o suprafață de 13.819 km² cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m.

Etapa de explorare a fost finalizată în anul 2020, iar un potențial depozit a fost selectat pentru a fi forat în perioada 2023-2024.

Georgia

După ce a fost selectată drept câștigătoare a unei licitații internaționale, în martie 2021, OMV Petrom, a semnat Contractul de împărțire a producției pentru Perimetrul II offshore din zona economică exclusivă a Georgiei din Marea Neagră.

În calitate de operator, OMV Petrom a înființat o companie de operare în Georgia, a demarat în 2021 studii geo-științifice și de mediu și a continuat în 2022 cu o campanie seismică offshore 3D de amploare, pentru o evaluare detaliată a potențialului acestui bloc.

Rafinare și Marketing

Petrolul extras din zăcămintele mature este procesat și transformat într-o gamă largă de produse de la benzină, motorină, GPL, la carburanți pentru aviație.

Procesele de rafinare ale OMV Petrom se desfășoară la Rafinăria Petrobrazi, una din cele mai mari rafinării din România și Europa de Est, ce poate proces întreaga cantitate de țiței provenită din exploatare. Instalația este conectată prin conducte la aproape toate câmpurile petroliere din România și Portul Constanța (pentru extragerea resurselor din Marea Neagră).

Rafinăria Petrobrazi- capacitate de procesare: 4,5 mil. tone/an

Acitvitatea de "Marketing" a OMV Petrom constă în distribuirea produselor finale obținute în urma rafinării către consumatori. În anul 2022, segmentul a înregistrat vânzări de 5,5 mil. tone de produse rafinate, dintre care 3 mil. tone au fost vânzări cu amănuntul.

Societatea este prezentă pe piața de retail a produselor petroliere printr-o rețea de 780 de stații de distribuție, aflate în România, Moldova, Bulgaria și Serbia. Aceste stații sunt operate prin intermediul a două mărci comerciale consacrate: Petrom și OMV.

Gaze și Energie

OMV Petrom este un jucător important în sectorul de gaze și energie electrică din Romania, cu o gamă largă de activități care acoperă producția, transportul și comercializarea.

Energie electrică

Producția de energie electrică are loc în centrala alimentată cu gaze naturale, de la Brazi. Cu o capacitate de 860MW, este cel mai mare proiect privat de generare de electricitate construit de la zero din România și poate asigura aproximativ 10% din consumul de electricitate al țării. Investițiile pentru dezvoltarea centralei au fost de aproximativ 530 mil. de euro.

Centrala electrică Brazi

În anul 2022, OMV Petrom a pus în funcțiune primul său parc fotovoltaic, de aproape 1.000 de panouri instalate pe o suprafață de 5.500 de metri pătrați, în județul Olt. Acestea vor produce peste 4.600 MWh de energie verde pe întreaga lor durată de viață, estimată la 13 ani.

Gaze naturale

Structura pieţei româneşti a gazelor naturale cuprinde un operator al SNT (Transgaz), producători (dintre care Romgaz şi Petrom deţin 97%), operatori pentru depozitele de înmagazinare subterană, societăţi de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale către consumatori şi furnizori pe piaţa en-gros.

OMV Petrom activează în România pe întregul lanț valoric de gaze naturale, de la producție și procesare la comercializare și furnizare. În 2022, vânzările de gaze ale OMV Petrom au acoperit aproximativ 37% din cererea de gaze naturale din România.

Compania este furnizor licențiat începând cu anul 1999. Principalele surse de venit sunt consumatorii industriali, de la mari consumatori la întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), și tranzacționarea pe piețele centralizate.