SNN: S.N. NuclearElectrica S.A.
S.N. NuclearElectrica S.A. (simbol: SNN) este unicul producător de energie nucleară și combustibil nuclear din România. Centrala de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din producţia naţională de energie și este un element important în strategia energetică a României până în anul 2030.
Cuprins prezentare
Scurt istoric
Istoria producției de energie nucleară în România a început în anul 1976, după ce un studiu de fezabilitate româno-canadian a confirmat posibilitatea utilizării sistemului CANDU (CANada Deuterium Uranium) dezvoltat în anii 50-60 de mai multe firme canadiene. Reactorul CANDU a fost instalat în toate centralele nucleare din Canada precum și în mai multe țări: India, Pakistan, Argentina, Coreea de Sud și China. Datorită costurilor de operare reduse, reactorul CANDU a fost preferat de țările mai puțin dezvoltate, preocupate de independența natională.
Construcția CNE Cernavodă a început în anul 1982, proces în care au fost implicate multiple agenții europene pentru energie nucleară, precum AIEA (Agenția Internațională de Energie Atomică de la Viena).
În anul 1995, la aproape 20 de ani după încheiarea studiului de fezabilitate, Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost încărcată prima dată cu combustibil nuclear, iar în anul 1996 a fost conectată cu succes la sistemul energetic național și a început exploatarea comercială.
Societatea Națională NuclearElectrica S.A. a fost înființată în anul 1998 și a preluat conducerea și exploatarea Unitații 1. Dorința de extindere a producției s-a materializat în anul 2001, când compania a semnat un contract cu AECL Canada și Ansaldo Nucleare pentru constucția Unității 2.
Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost dezvoltată și testată mult mai rapid decât predecesoarea sa, aceasta fiind preluată de S.N. NuclearElectrica și inaugurată oficial în anul 2007.
Listarea SNN pe Bursa de Valori București a fost realizată în anul 2013, după care, în data de 22.08.2014, Adunarea Generală a Acționarilor SNN a aprobat Strategia de continuare a Proiectului Unitățile 3 si 4 CNE Cernavodă prin lansarea unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat.
Dezvoltarea a intrat, totuși, într-un impas până în octombrie 2020, când România si Statele Unite ale Americii au inițializat un Acord Interguvernamental pentru cooperare în domeniul nuclear civil, inclusiv pentru proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă.
În baza declarațiilor guvernului, dezvoltarea se va desfășura în cadrul unui consorțiu Euro-Atlantic care include SUA, Canada si Franța. Acest proiect important va dubla capacitatea nucleară a României pentru a satisface cererea de energie în creștere și pentru a atinge obiectivele privind schimbările climatice.
Proiectul este menționat de toate scenariile “Strategiei Energetice a României până în 2030, cu perspectiva anului 2050”, precum și din “Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030”. Unitatea 3 este planificată să devină operațională până în 2030, iar Unitatea 4 în anul următor.
La începutul lui 2021, USTDA a dat Nuclearelectrica fonduri de 1,2 milioane de dolari pentru identificarea și evaluare potențialelor amplasamente pentru reactoare modulare mici, iar în noiembrie, cu ocazia COP26, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord în vederea implementării primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa, la Doicești, Dâmbovița.
Klaus Iohannis a salutat, pe Twitter, decizia SUA și a arătat că „asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA”.
Activitatea companiei
Activitatea S.N. „Nuclearelectrica” S.A. este împărțită în două sucursale, fără personalitate juridică:
- Sucursala CNE Cernavodă: exploatează Unitațile 1 și 2 de la CNE Cernavodă precum și serviciile auxiliare
- Sucursala FCN Pitești: produce combustibil nuclear de tip CANDU pentru reactoare
CNE Cernavodă
Asigură funcționarea corectă și întreținerea Unitaților nucleare 1 și 2, fiecare cu o putere instalată de producție de 700 MW. Exploatarea centralei este asigurată de o echipă mixtă de operatori și reparatori, cu un factor de utilizare al puterii de peste 92%.
Politica de Securitate Nucleară a CNE Cernavoda are ca obiectiv general reducerea la minimum a riscurilor asociate expunerii la radiații ionizante pentru personalul care desfășoară activități profesionale, populație și mediul înconjurător.
Conform declarațiilor SNN, siguranța are prioritate maximă, în fața oricăror cerințe legate de producție și, ca dovadă, centrala nu a avut accidente sau evenimente raportabile de la începutul activității.
Energia electrică obținută din exploatare este vândută en-gros prin licitații organizate de OPCOM – operatorul pieței de energie și gaze naturale din România.
Conform datelor statistice centralizate de Transelectrica S.A. (simbol: TEL), în anul 2022 producția SNN a reprezentat 19,9% din totalul cantității de energie electrică produsă în Romania.
De la 1 ianuarie 2021, piața energiei din Romania a fost complet liberalizată, SNN vânzând întreaga producție pe piața concurențială.
Conform noilor reglementări, vânzările se fac cu respectarea cerințelor din Legea nr.123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, pe baza ofertelor publice și nediscriminatorii, atribuite prin licitații.
Proiectul Unităților CANDU 3 si 4 CNE Cernavodă este prevăzut în Proiectul de Strategie Energetică a României 2019-2030 ca pilon al independenței energetice a României și al îndeplinirii țintelor de decarbonizare asumate de România în calitate de Stat Membru UE.
Prin implementarea proiectului, contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie, la nivel naţional, va fi de 36%, iar contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie fără emisii de CO2, de 66%, simultan cu dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare si a altor industrii colaterale.
FCN Pitești
Fabrica de Combustibil Nuclear este amplasată lângă orașul Mioveni – Argeș, la circa 25 km de Pitești.
Înființată în anul 1992, fabrica este autorizată de AECL Canada ca furnizor de combustibil nuclear de tip CANDU 6 și în prezent asigură întreaga necesitate pentru exploatarea centralei de la Cernavodă.
Combustibilul utilizat de catre centralele tip CANDU 6 are ca materie primă uraniul natural, achiziționat de pe piețele internaționale.
FCN Pitesti a fabricat în anul 2022 un total de 10.826 fascicule cu dioxid de uraniu natural. Întreaga cantiate a fost livrată către CNE Cernavoda pentru aprovizionarea celor 2 unități funcționale.
Informații financiare
Vă prezentăm evoluția financiară a companiei în ultimii 5 ani. Am inclus poziția financiară, profitul/pierderea și dividendele distribuite.
1. Situația poziţiei financiare
Poziția financiară a NuclearElectrica este solidă, cu un nivel de îndatorare mic raportat la capitalurile proprii și active, ce au avut o evoluție pozitivă și o creștere anuală constantă.
2. Situația profitului / pierderii
NuclearElectrica nu a înregistrat pierderi și a raportat profituri în fiecare an. Contextul european al crizei energiei a dus la o creștere a veniturilor și profitului companiei în anul 2021.
3. Dividende
S.N. NuclearElectrica are o politică de dividend constant, distribuind anual o parte din profituri către acționari.
Informații tranzacționare și acționariat
S.N. NuclearElectrica S.A. este în prezent pe locul 5 în topul capitalizărilor din Piața Reglementată a Bursei de Valori București.
Criza energetică din Europa a dus la o creștere puternică a veniturilor și profitului începând cu anul 2021. Investitorii au apreciat această creștere și interesul statului pentru dezvoltarea Unităților 3 și 4 și SMR-uri, prețul unei acțiuni fiind de 5 ori mai mare decât în anul 2019.
Performanța prețului va continua să fie influențată de dezvoltarea proiectelor de viitor în colaborare cu agențiile europene și americane, dar și de nevoia ridicată de energie electrică de pe contintent.
Începând cu data de 21.09.2020, SNN a fost inclusă în indicii furnizorului global FTSE Russell, în contextul trecerii pieței de capital din România de la statutul de Piață de Frontieră la statutul de Piață Emergentă. Ca urmare a includerii SNN acțiunile companiei fac parte din următorii indici:
- FTSE Global All-Cap
- FTSE Global Total-Cap
- FTSE Global Small Cap
- FTSE Emerging Index
- FTSE Emerging All Cap Index
SNN a fost inclusă ulterior în categoria mid cap și apoi in categoria large cap a FTSE Russell.
Structura acționariatului la 30 iunie 2022:
- 82,49% Statul Român – Ministerul Energiei
- 13,03% Persoane juridice
- 4,46% Persoane fizice
Printre persoanele juridice cu dețineri importante se numără:
Pentru informații de tranzacționare complete și evoluția prețului puteți accesa pagina BVB a S.N. NuclearElectrica S.A. (simbol: SNN).